Typen reizen en niveaus

Welke typen reizen biedt Oliva Travel aan?

Oliva organiseert uitsluitend individuele wandelreizen, geen groepsreizen met reisbegeleiding. Het reisaanbod bestaat uit trektochten en arrangementen vanuit een vast verblijf.

Kenmerken van een trektocht:

 • Wandelen met je partner, vriend/vriendin of met een klein gezelschap;
 • van verblijf naar verblijf over een uitgezette route;
 • aan de hand van routebeschrijvingen en kaarten;
 • met bagage­vervoer.

U bepaalt zelf wanneer u vertrekt, welk tempo u aanhoudt en hoe lang u erover doet. U wandelt van de ene accommodatie naar de andere over een uitgezette route. Uitgebreide routebeschrijvingen, markeringen in het veld en overzichtelijke kaarten wijzen de weg. Wij zorgen voor het vervoer van uw bagage. De route is zorgvuldig uitgezet, met oog voor natuur én cultuur, en gaat langs de mooiste plekjes van een streek: fraaie landschappen, schilderachtige dorpen, een  eenzaam kerkje, een watermolen of een oud, middeleeuws bruggetje. Wij geven achtergrondinformatie (geografisch en cultuurhistorisch) over de streek die u bezoekt en over wat u onderweg ziet. De wandelingen gaan zoveel mogelijk over (gemarkeerde) voetpaden en onverharde karrensporen, en zo min mogelijk over asfalt.

Kenmerken van een vast verblijf arrangement:

 • vanuit een of twee verblijven wandelen en culturele uitstapjes maken;
 • met of zonder huurauto;
 • verblijf in comfortabele, karakteristieke accommodaties met een bijzondere charme;
 • grote mate van vrijheid om zelf uw dagprogramma te bepalen;
 • routebeschrijvingen, kaarten en streekinformatie.

Bij een vast verblijf arrangement verblijft u op een of twee vaste plekken en maakt u van daaruit wandelingen en culturele uitstapjes in de omgeving. Voor deze arrangementen heeft u van de eerste tot de laatste dag een (huur)auto nodig. Wij bieden de arrangementen aan met of zonder huurauto. De accommodaties waar u verblijft zijn gekozen vanwege hun authenticiteit, sfeer en charme: oude monumentale gebouwen, voormalige kloosters, paleizen, landhuizen en boerderijen, die stijlvol zijn gerestaureerd en een nieuwe bestemming hebben gekregen als hotel of B&B. U heeft een grote mate van vrijheid om zelf uw dag in te delen en te bepalen wat u gaat doen: een kortere of langere wandeling maken, een stad of een mooi plaatsje bekijken, een kasteel bezoeken of gewoon lekker lezen of luieren in de accommodatie. Alles kan, niets hoeft. U krijgt routebeschrijvingen van wandeltochten, kaartmateriaal en geografische en cultuurhistorische informatie over de streek waar u verblijft.

Wat is het niveau en de zwaarte van de wandelreizen?

Het niveau van de wandelreizen loopt uiteen van licht tot middelzwaar en is bepaald op basis van het terrein, hoogteverschillen (stijgen en dalen), het aantal kilometers en de looptijden. Er zijn drie niveaus:  

 • niveau 1, lichte wandelingen, relatief vlak terrein, weinig hoogteverschil, afstand tussen 10 – 15 km, 3 tot 5 uur wandelen per dag;
 • niveau 2, gemiddelde wandelingen, heuvelachtig terrein, hoogteverschil tot ongeveer 500m, afstand tussen 15 – 20 km, 4 tot 6 uur wandelen per dag;
 • niveau 3, middelzware wandelingen: bergachtig terrein, hoogteverschil tot ongeveer 800m, afstand tussen 20 – 25 km, 6 tot 8 uur wandelen per dag.

Een combinatie van twee cijfers (bijvoorbeeld niveau 1 en 2 of 2 en 3 ) geeft aan dat de reis qua zwaarte tussen beide niveaus in zit en zowel wandelingen van het ene als het andere niveau heeft. De niveaus 1 en 2 zijn goed te doen voor fitte mensen met een normale conditie en enige wandelervaring. Niveau 3 vraagt om een betere conditie en meer wandelervaring. Bij de specifieke reisbeschrijvingen vindt u gedetailleerde informatie over de afstanden van de wandelingen, looptijden en de hoogteverschillen.

Bij een vast verblijf arrangement bieden we een palet aan rond- en lijnwandelingen aan, korte en langere, lichte en zwaardere, waaruit een keuze kan worden gemaakt.