1. Natuurpark Somiedo, groene wandelhotspot in Noordwest-Spanje
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Asturië
  3. Trektocht met bagagevervoer, niveau 2, deels halfpension, vanaf € 645

Route

Dag 1 Aankomst in Oviedo
De reis begint in Oviedo, de historische hoofdstad van het prinsdom Asturië. Een stad met een lange geschiedenis die terug gaat tot de 8ste eeuw. Op de Naranco heuvel aan de rand van de stad stond de wieg van het oude koninkrijk Asturië, dat een voortrekkersrol vervulde in de christelijke “Reconquista” (herovering) van het Iberisch schiereiland op de Moren. De Amerikaanse filmregisseur Woody Allen, die Oviedo gebruikte als decor voor één van zijn films, stak zijn bewondering voor de stad niet onder stoelen of banken: “Oviedo is a delicious, exotic, beautiful, clean, pleasant, tranquil and pedestrianised city. It is as if it did not belong to this world, as if it did not exist ... Oviedo is like a fairy-tale”. Overnachting in Oviedo.

Dag 2 Stadswandeling Oviedo
De wandeling gaat langs het 17de eeuwse universiteitsgebouw, de gotische kathedraal van San Salvador, de pre-romaanse kerk San Julian de los Prados uit de 9de eeuw, kloosters, paleizen en sfeervolle pleinen, zoals het Plaza del Fontán met de overdekte markt. De pre-romaanse kerken Santa Maria del Naranco en San Miguel de Lillo bevinden zich op de Naranco heuvel. In de oude stad is het een drukte van belang. De inwoners, jong én oud, bevolken de vele terrassen, waar gerechten uit de Asturiaanse keuken op het menu staan en de cider, de lokale drank, rijkelijk vloeit.
Aan het eind van de middag verlaten we Oviedo en gaan we op weg naar Somiedo.
Overnachting in Pola de Somiedo.

Dag 3 La Peral – Villar de Vildas
Na een korte transfer bergopwaarts beginnen we aan de eerste wandeling in het gehucht La Peral. Wat direct opvalt zijn de groene alpenweiden, de dichte hellingbossen, de alom aanwezige bruine koeien en de “cabañas de teito”, de met brem gedekte hutten die zo kenmerkend zijn voor Somiedo. Na een geleidelijke klim beginnen we aan de daling naar de Braña la Pornacal, een hooggelegen bergweide met verspreid liggende hutten, waar de “vaqueiros” (veeboeren) in de zomer verbleven met hun koeien. Als we in Villar de Vildas aankomen lijkt het alsof we in een andere eeuw zijn beland.
Afstand: 14,5 km (5 – 6 uur), stijgen 500m en dalen 960m, overnachting in Pola de Somiedo.

Dag 4 Llamardal - Valle de Lago
Vanuit het gehucht Llamardal volgen we een smal pad dat langs de bergkam loopt met schitterende panorama’s op de grijs-witte bergtoppen en het langgerekte dal van de Somiedo rivier ver weg in de diepte. Als we langs een rotspunt de hoek omgaan, verschijnt voor ons de sprookjesachtige Braña de Mumían: een lappendeken van ommuurde weitjes, kronkelende paadjes en herdershutten. Een lustoord voor fotografen! Verderop lopen we door een beschermde zone van het natuurgebied waar zich wolven en beren bevinden. We dalen af naar het dorpje Coto de Buenamadre. Ons oog valt op enkele fraaie, op palen gebouwde houten graanschuren (“horreos”). Door het dal van de rio del Valle lopen we naar ons onderkomen in Valle de Lago.
Afstand: 11,5 kilometer (4 –5 uur), stijgen 540m en dalen 560m, overnachting in Valle de Lago.

Dag 5 Alto de Farrapona – Valle de Lago
De Alto de Farrapona ligt precies op de grens van Asturië en León, en is een bekende klim met aankomst op de top in de Vuelta, de wielerronde van Spanje. We volgen het bord met “Lagos de Saliencia” en passeren al snel het eerste van een serie glaciale meren die hier in de laatste ijstijd zijn ontstaan. We trekken verder door serene, oogverblindend groene valleien en bereiken de rand van een bergkam met fenomenaal uitzicht op de vallei van Valle de Lago. Voor we afdalen volgen we eerst nog een prachtig pad langs de bergkam dat uitkomt bij het meer van de vallei (Lago del Valle).
Afstand: 13,4 km, stijgen 280m en dalen 770m (4 - 5 uur) of 15 km, stijgen 342m en dalen 800m (5 - 6 uur), overnachting in Valle de Lago.

Dag 6 Puerto de San Lorenzo – San Salvador de Alesga
We laten ons afzetten bij de Puerto de San Lorenzo op bijna 1400m hoogte en volgen vanaf dit punt de historische “Camín Real de la Mesa”, de koninklijke weg van de hoogvlakte. Al in de Romeinse tijd werd deze weg gebruikt als verbindingsroute tussen de kust van Asturië en het Spaanse binnenland. Het verhaal gaat dat keizer Karel V, op weg van Vlaanderen naar het klooster van Yuste in La Vera, in een draagstoel over deze weg werd vervoerd. Opnieuw genieten we van de ongekend mooie vergezichten over de toppen en valleien van Somiedo en de “branas” in de diepte beneden ons.
Afstand: 18 km, stijgen 470m en dalen 1000m (6 – 7 uur) of 22 km, stijgen 480m en dalen 1300m (7 – 8 uur), overnachting in San Salvador de Alesga.

Dag 7 Rondwandeling San Salvador de Alesga
De rondwandeling gaat via de ruïnes van het kasteel van Alesga naar het dorpje Fresnedo en de Cueva Huerta (een druipsteengrot). En vanaf dit punt via de “Senda del Oso” (berenweg) terug naar San Salvador. De wandeling kan verlengd worden met een omweg naar het bergdorpje La Focella.
Wie iets anders wil dan wandelen kan een bezoek brengen aan het “Parque de la Prehistoria” in San Salvador of fietsen huren om de Senda del Oso, een voormalige spoorlijn die is omgetoverd in een groene fiets- en wandelroute, verder te verkennen.
Afstand: 8 km, stijgen 330m en dalen 340m (2 -3 uur) of 14 km, stijgen 760m en dalen 770m (5 – 6 uur), overnachting in San Salvador de Alesga.

Dag 8 Terugreis, vertrek na het ontbijt

Klik hier om naar de kaart te gaan.