1. Het oude Castillië en Segovia
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Castilië-León
  3. Trektocht met bagagevervoer, niveau 2, logies & ontbijt, vanaf € 640

Route

Dag 1 Aankomst in Segovia
Segovia ligt onaantastbaar op een heuvel ingeklemd tussen twee rivieren met op de achtergrond de toppen van de Sierra de Guadarrama, die een groot deel van het jaar met sneeuw bedekt zijn. Van afstand lijkt het silhouet van de stad op een magisch schip: het Romeinse aquaduct vormt de achtersteven, de torens van de kathedraal de masten en het hoge Moorse Alcázar de boeg. Dankzij de vele cultuurschatten heeft Segovia de status van Unesco werelderfgoed. Het sfeervolle gastverblijf Casa Mudéjar ligt op steenworp afstand van het Plaza Mayor. Overnachting in Segovia.

Dag 2 Stadswandeling Segovia
Segovia is een compacte stad met intieme pleinen, steegjes en kleine straatjes. Ideaal om te voet te verkennen. De stad heeft een rijke cultuurhistorie. De Romeinse keizer Trajanus bouwde hier een aquaduct, dat met zijn reusachtige bogen en lengte van meer dan 700 meter nog steeds bewondering afdwingt. In de late middeleeuwen was de stad het centrum van het oude koninkrijk Castilië en verbleven de Spaanse koningen in het Alcázar, een sprookjesachtig kasteel met spitse torens. En ook de religieuze monumenten zijn indrukwekkend: de gotische kathedraal, de schitterende romaanse kerken (er zijn er ongeveer 20!) en de kloosters. Afstand: 5 km (2 – 3 uur), overnachting in Segovia.

Dag 3 La Granja – Valsaín – La Granja
Korte transfer van Segovia naar het begin van de wandeling in La Granja aan de voet van de Sierra de Guadarrama, waarvan de toppen tot 2500m reiken. Op deze plek, ooit een hoeve (“granja”) van monniken, lieten de Spaanse koningen een groots zomerpaleis bouwen naar het voorbeeld van Versailles, inclusief tuinen met fonteinen en waterpartijen. We wandelen door een schilderachtige vallei langs de rivier Eresma, waar de koning forel kwam vangen, naar Valsaín en de Pradera de Navalhorno, een groen weidegebied. Afstand: 15 km (5 – 6 uur), overnachting in La Granja de San Ildefonso.

Dag 4 La Granja – El Chorro – La Granja
Van La Granja klimmen we geleidelijk omhoog over beboste hellingen naar de watervallen van El Chorro. Boven hebben we prachtig uitzicht over het hele complex van La Granja en de wijde omtrek tot aan Segovia aan de einder.  In de namiddag bezoeken we de paleistuinen en de Real Fábrica de Christales, waar het kristallen glaswerk voor de koninklijke familie werd gemaakt. De fabriek is nog steeds in gebruik, het glas wordt tentoongesteld in een museum en er is een glasblazerij. Afstand: 13 kilometer (4 – 5 uur), overnachting in La Granja de San Ildefonso.

Dag 5 Pradena - Gallegos
We volgen een deel van de oude schapentrekroute van Soria naar Extremadura langs de flanken van de Sierra de Guadarrama door een karakteristiek landschap met muurtjes van gestapelde stenen, steeneiken en stokoude, uit de kluiten gewassen jeneverbesbomen. Grote kuddes schapen kwamen hier ooit langs en er waren speciale plaatsen waar ze konden rusten en drinken. In Gallegos is het goed toeven in de posada, waar we genieten van de uitstekende keuken. Afstand: 16 km (5 - 6 uur), overnachting in Gallegos.

Dag 6 El Caslilla - Sepúlveda
Transfer van Gallegos naar de vallei van El Caslilla. Na enkele kilometers krijgen we zicht op het strategisch gelegen, monumentale Sepúlveda. We volgen het pad langs de Rio Caslilla en gaan met een grote boog omhoog naar het plateau om de stad van de andere kant te naderen. We passeren de romaanse kerk van San Bartolomé en komen op het levendige Plaza Mayor, het kloppende hart van de stad met de typisch Castiliaanse zuilengalerijen (“soportales”) en de hangende ,houten balkons.  Posada de San Millán is gevestigd in een adellijk huis uit de 11e eeuw met een prachtige patio. Afstand: 15 km (5 – 6 uur), overnachting in Sepúlveda.

Dag 7 Canyon van de Río Duratón
Sepúlveda heeft niet alleen een rijk cultureel erfgoed (met maar liefst 5 romaanse kerken!), maar ligt ook in de directe nabijheid van het natuurpark ‘Hoces del Río Duratón’. Het  informatiecentrum van het park is gevestigd in de intrigerende Iglesia de Santiago met graftomben uit de 10e eeuw. De spectaculaire wandeling voert door de nauwe kloof, die is uitgeslepen door de rivier. De kloof wordt bevolkt door een grote kolonie vale gieren, die nestelt in de rotswanden. Afstand: 17 km (6 - 7 uur), overnachting in Sepúlveda.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt.

Klik hier om naar de kaart te gaan.