1. El Priorat, land van monniken, mystieke bergen en prestigieuze wijn
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Catalonië
  3. trektocht met bagage­vervoer, niveau 2, deels halfpension, vanaf € 675

Route

Dag 1 Start in La Bartra
Aankomst in het gehucht La Bartra in het natuurpark Muntanyes de Prades. Ontvangst door Teresa, eigenaar en gastvrouw van boerderij Mas de Caret. In de omgeving van de agriturismo is van alles te zien, zoals de moestuin en de kruidentuin, waar Teresa haar ingrediënten komt halen voor de avondmaaltijd. Overnachting in La Bartra.

Dag 2 La Bartra – Farena – La Bartra
We verlaten Mas de Caret over een dalend pad dat uitkomt in het dal bij de Brugent rivier. De vele watermolens langs de rivier hebben hun functie verloren evenals de papierfabrieken die hier vroeger stonden en gebruik maakten van het schone water. We lopen verder en belanden in het mooi bewaard gebleven dorpje Farena. Via de Cami de la Solana, een oud pad langs de flank van de bergrug, lopen we terug naar La Bartra.
Afstand: 15 km (4 - 5 uur), stijgen 450m en dalen 450m, overnachting in La Bartra.

Dag 3 La Bartra – Prades
Van La Bartra gaan we geleidelijk omhoog naar het hoogste deel van de Muntanyes de Prades. We volgen de graat van de bergketen en genieten van weergaloze uitzichten naar beide kanten van het massief. Na een lange afdaling door een bosrijk gebied bereiken we het mooie en levendige stadje Prades. We strijken neer op een terras op het centrale plein tussen de bewoners van het dorp en de spelende kinderen, en bestellen een “cerveza” om de dorst te lessen.
Afstand: 16 km (5 – 6 uur), stijgen 825m en dalen 560m, overnachting in Prades.

Dag 4 Prades – Siurana
We volgen een oud pad door een typisch mediterraan landschap met steeneiken, parasoldennen, olijfbomen en oude, verlaten boerderijen. Na het passeren van een idyllisch riviertje gaan we heuvelopwaarts in de richting van het op een hoge rots gelegen Siurana, waar we worden verrast door de spectaculaire vergezichten op de omringende bergen en het stuwmeer in de diepte. Het dorp was een van de laatste Moorse vestingen in Catalonië en de Moorse prinses die er woonde leeft voort in de rijke legendes.
Afstand: 15 kilometer (4 – 5 uur), stijgen 645m en dalen 820m, overnachting in Siurana.

Dag 5 Siurana – Morera de Montsant
Over een ezelspad dalen we af van Siurana naar Cornudella. Hier beginnen we aan de klim naar de kapel van Sant Joan, de toegangspoort naar de imponerende Serra Major. We blijven stijgen langs de helling en komen op een woest en verlaten plateau. In deze mystieke omgeving trokken de monniken zich terug in hun kluizen. Via een prachtig pad door een kloof dalen we af naar het lager gelegen Morera en nemen we onze intrek in het “Balkon van de Priorat”.
Afstand: 17 km (6 – 7 uur), stijgen 840m en dalen 795m, overnachting in Morera de Montsant.

Dag 6 Morera – Scaladei - Morera
Onderlangs de machtige kliffen van het Montsant gebergte gaan we op weg naar het befaamde kartuizer klooster van Scaladei (“Trap van God”), dat zijn naam te danken heeft aan een visioen van een herder die boven een rots een trap zag naar de hemel waarop engelen op en af liepen. Toen koning Alfonso II dit hoorde, gaf hij de monniken toestemming op deze plek een klooster te bouwen. In het dorpje brengen we een bezoek aan de eeuwenoude wijnkelders van Scaladei, waar de jonge generatie wijnmakers nog steeds voortbouwt op de aloude tradities van de monniken. En uiteraard mag het proeven van de wijn hier niet ontbreken.
Afstand: 12 km (3 - 4 uur), stijgen 530m en dalen 530m, overnachting in Morera de Montsant.

Dag 7 Morera – Porrera
Van het Montsant gebergte dalen we af naar het wijndorpje Poboleda. We steken de Siurana rivier over en lopen door glooiende heuvels met wijngaarden naar Porrera, een dorp met smalle, steile straatjes en een mooi dorpsplein, dat direct een aangenaam gevoel geeft. We overnachten in een monumentaal huis uit de 19de eeuw gebouwd door een wijnhandelaar, thans een comfortabele B&B. Gastvrouw Isabel geeft een rondleiding en via een trap komen we in de wijnkelder onder het huis.
Afstand: 14 km (4 – 5 uur), stijgen 440m en dalen 870m, overnachting in Porrera.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt.

Klik hier om naar de kaart te gaan.