1. Matarraña, het Spaanse Toscane
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Aragón
  3. trektocht met bagage­vervoer, niveau 1 en 2, halfpension, vanaf € 740

Route

Dag 1 Start in Calaceite
Aankomst in het middeleeuwse stadje Calaceite, het culturele hart van de Matarraña. Het stadje is een cultuurhistorisch monument dat tot het Spaanse erfgoed behoort. Voor het diner maken we een rondwandeling door het aangename, rustige plaatsje om de Spaanse sfeer op te zuigen. We eindigen bij een bar met een terras op het Plaza Mayor, waar het sociale dorpsleven intussen op gang is gekomen. Overnachting in Calaceite.

Dag 2 Calaceite - Torre del Compte
De wandeling gaat door een karakteristiek mediterraan cultuurlandschap met olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden. Cipressen kondigen de komst aan van de kapel van Santa Ana, die zomaar ergens plompverloren in het land ligt. We lopen over de oevers van de Matarraña rivier tot aan een monumentale oude spoorbrug. Even verderop ligt het oude station van Torre del Compte, dat op creatieve wijze is omgetoverd in een comfortabel hotel met lommerrijke tuin en zwembad waar het heerlijk toeven is. Afstand: 15 km (5 uur), stijgen 250m en dalen 380m, overnachting in Torre del Compte.

Dag 3 Torre del Compte - Valderrobres
Na een bezoek aan het dorpje Torre del Compte vervolgen we de route door het dal van de Matarraña rivier in de richting van Valderrobres. Het robuuste, hoekige kasteel en de gotische kerk steken boven de huizen en gebouwen uit. Een middeleeuwse brug met poort geeft toegang tot de intieme Plaza Mayor. In de namiddag verkennen we het stadje met zijn steile, kronkelige straatjes. Afstand: 13 km (3 - 4 uur), stijgen 220m en dalen 110m, overnachting in Valderrobres.

Dag 4 El Parissal de Beceite
Vanuit Valderrobres gaan we naar het ruige bergmassief van de Puertos de Beceite, dat we in de verte zien opdoemen. We wandelen door een steeds nauwer wordende kloof naar de bron van de Matarraña rivier. De grillige kalksteenbergen en kloven zijn het domein van de Spaanse steenbok, die zich veelvuldig laat zien, en grote kolonies vale gieren. We verblijven in een van de oude papierfabrieken van Beceite gelegen aan de rivier op steenworp afstand van de oude toegangsbrug. Afstand: 13 kilometer (4 - 5 uur), stijgen 420m en dalen 550m, overnachting in Beceite.

Dag 5 Puertos de Beceite
De wandeling voert naar het hoge deel van de Puertos. Vanuit de kloof van de Matarraña rivier gaan we omhoog naar de top Moletes d´Arany op 1228 m. Hier ontvouwen zich prachtige panorama's: zover het oog reikt zien we de ruige pieken en kammen van de Puertos. Naarmate we dichter in de buurt van Beceite komen, krijgen we zicht op het cultuurlandschap van het Matarraña district met de verspreid liggende dorpen.
Afstand: 17 km (6 – 7 uur), stijgen 620m en dalen 710m, overnachting in Beceite.

Dag 6 Ráfales - La Fresneda
We lopen over oude paden van Ráfales naar het dorpje Fórnoles en vandaar naar La Fresneda. We overnachten in het voormalige klooster van de zusters van Mínimos, dat met veel Spaanse inventiviteit is heringericht en beschikt over smaakvol ingerichte kamers, mooie salons, patio, een uitstekende keuken, tuinen en een zwembad. De gastvrije familie Romero is de trotse eigenaar van het hotel en weet als geen ander hoe zij het de gasten naar hun zin kunnen maken.
Afstand: 19 km (6 - 7 uur), stijgen 410m en dalen 470m, overnachting in La Fresneda.

Dag 7 La Fresneda en omgeving
La Fresneda staat op de lijst van beschermde dorpsgezichten en is een klein juweeltje van Spaanse architectuur dat nog vrijwel volledig intact is, met een mooi Plaza Mayor, omringd door voorname gebouwen: de kerk, het gemeentehuis, en oude paleizen. De straatjes die op het centrale plein uitkomen hebben prachtige arcaden. Afstand: 8 km ( 2,5 uur), stijgen 480m en dalen 480m,  overnachting in La Fresneda.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt, transfer naar Calaceite.

Klik hier om naar de kaart te gaan.