1. Maestrazgo, in het spoor van de tempeliers en El Cid
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Aragón
  3. trektocht met bagage­vervoer, niveau 2, halfpension, vanaf € 645

Route

Dag 1 Aankomst in Cuevas de Cañart
Startplaats is het middeleeuwse tempeliersdorp Cuevas de Cañart in het hart van de Maestrazgo. Ooit een voornaam ommuurd dorp met adellijke huizen, twee kloosters en toegangspoorten. Tijd voor een korte wandeling alvorens aan te schuiven voor het diner. Overnachting in Cuevas de Cañart.

Dag 2 Cuevas de Cañart – El Raspador
We verlaten Cuevas de Cañart en lopen door de nauwe kloof van de Estrechos rivier naar het gehucht Crespol en verder naar Ladruñán. We dalen af naar het dal van de Guadalope rivier, waar populieren staan, en volgende de oever om uit te komen bij een stenen brug (Puente Fonseca). Daarna klimmen we uit het dal naar El Higueral en El Raspador. Na een korte transfer komen we in het prachtig gelegen Montoro de Mezquita, waar we verblijven in ‘El Bailador’, het huis van de danser. Afstand: 18 km (6 – 7 uur). Stijgen 635m, dalen 190m. Overnachting in Cuevas de Cañart.

Dag 3 Montoro de Mezquita - Villarluengo
Eerst een korte wandeling naar het uitzichtpunt Estrecho Vallore, waar we gieren kunnen observeren. Daarna over de oude pelgrimsroute naar de kluizenaarswoning van San Pedro de la Roqueta. Elk jaar maakt de bevolking van Montoro en Villarluengo een bedevaart naar deze plek om eer te bewijzen aan San Pedro die ervoor zorgde dat het na zeven jaren van droogte weer begon te regenen. We dalen af naar het dal van de rivier Pitarque en komen uit bij een forellenkwekerij en een café-restaurant aan het water, een ideale plek voor een rustpauze. Afstand: 12 km (4 uur), stijgen 530m, dalen 340m, overnachting in Villarluengo.

Dag 4 Pitarque - Cañada de Benatanduz
Op weg naar de oorsprong van de rivier Pitarque. Geleidelijk gaat het pad omhoog door een schaduwrijke, vochtige kloof. De begroeiing is weelderig. Verderop verandert het landschap abrupt: het wordt droger, kaler en ruiger. Dan verschijnt het dorpje Cañada de Benatanduz, dat op de punt van een rots ligt en als een veilige haven omringd wordt door een steil ravijn. In pension La Vega voelen we ons al snel thuis bij Juan en de vaste stamgasten aan de bar. Afstand: 18,5 km (6 - 7 uur), stijgen 860m, dalen 410m, overnachting in Cañada de Benatanduz.

Dag 5 Cañada de Benatanduz - Cantavieja
Langs pijnboom- en dennenbossen gaat de weg omhoog naar de Cuarto Pelado pas op 1600 meter. Het is stil en eenzaam en we hebben een prachtig uitzicht over de omgeving. We passeren  een rivierdal waar twee beekjes samenvloeien en een oude watermolen; in de verte verschijnen de contouren van Cantavieja, strategisch gelegen op een hoge rots. Afstand: 17,5 km (6 - 7 uur), stijgen 460m, dalen 590m, overnachting in Cantavieja.

Dag 6 Cantavieja - Mirambel
Over ruige bergkammen en langs ravijnen naar het dorpje met de poëtische naam Mirambel. Oude boerenhoeves liggen als eenzame ankerplaatsen in het lege land, dat doorsneden wordt door een lappendeken van middelhoge stenen muurtjes. Een schaapskudde zoekt zijn weg langs de akkers en in de lucht draaien gieren op grote hoogte hun rondjes. Door de monnikenpoort lopen we Mirambel binnen op zoek naar het voormalige huis van de ‘Gran Maestre’ van de tempeliers, waar we overnachten. Afstand: 15 km (5 - 6 uur), stijgen 570m, dalen 900m, overnachting in Mirambel.

Dag 7 Mirambel – Tronchón - Mirambel
Lijnwandeling van Mirambel naar Tronchón en weer terug. Over oude, natuurstenen paden, lopen we via het dal van de Tornos rivier naar het dorpje Tronchón, dat al door Don Quichot werd geroemd vanwege de heerlijke schapenkaas ( “queso de Tronchón”) die hier wordt gemaakt. De kaasmakerij is open voor bezoekers. Gelegenheid om te lunchen in Casa Mathilde, een bijzonder  huiskamerrestaurant, waar gastvrouw Mathilde de scepter zwaait. Afstand: 14 km (5 - 6 uur), stijgen 460m, dalen 460m, overnachting in Mirambel.

Dag 8 Terugreis
Ontbijt en transfer naar Alcorisa.

Klik hier om naar de kaart te gaan.