1. Sierra de Francia en Salamanca
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Castilië-León
  3. trektocht met bagage­vervoer, niveau 2, deels halfpension, vanaf € 670

Route

Dag 1 Aankomst in Salamanca
Salamanca is wijd en zijd bekend vanwege de universiteit die hier in de late middeleeuwen werd opgericht en die samen met die van Bologna, Parijs en Oxford behoort tot de oudste universiteiten van Europa. Belangrijke Spaanse denkers, geleerden en filosofen als Fray Luis de Léon en Unamuno hebben hier gestudeerd en les gegeven. Het imposante Plaza Mayor, opgetrokken in barokstijl met goudkleurige stenen, is een prachtig architectonisch geheel en het kloppende hart van de stad, waar Salmantijnen, studenten en toeristen elkaar ontmoeten, waar gedronken, gegeten en gedanst wordt.
Overnachting in Salamanca.

Dag 2 Stadswandeling in Salamanca
De stadswandeling voert langs de culturele hoogtepunten van de stad: de universiteitsgebouwen, de kathedraal, de kloosters en de paleizen. De stad kent een lange en rijke geschiedenis, waarin Romeinen, Moren en Christenen een hoofdrol speelden. Ook de culinaire hoogtepunten zijn niet te versmaden: de vele bars en restaurants serveren de meest uiteenlopende, tongstrelende tapas.
We verlaten Salamanca aan het eind van de middag en gaan met een taxitransfer naar de Sierra de Francia, waar we gastvrij worden ontvangen in het familiehotel Las Antiguas Eras. Eigenaar José vertelt dat de naam van de Sierra verwijst naar de tijd van de Reconquista toen het gebied werd herbevolkt door uit Frankrijk afkomstige christenen.
Afstand: 5 km (2 – 3 uur), overnachting in La Alberca.

Dag 3 La Alberca – Las Batuecas
Het dorpje La Alberca werd ooit als eerste op de Spaanse lijst van beschermde dorpsgezichten geplaatst. Vooral het intieme Plaza Mayor met de zuilengalerijen is een prachtig staaltje Spaanse bouwkunst. De wandeling voert over de pas El Portillo (1247 m) naar de geïsoleerde vallei van Las Batuecas, ver van de bewoonde wereld. Diep weggestopt in de vallei ligt het klooster van San José van de Carmelitas Descalzos (karmelieten op blote voeten). De route loopt langs de intrigerende kluizen van de monniken die tegen de hellingen zijn gebouwd en langs de kraakheldere beek waar kleine natuurlijke zwembaden uitnodigen tot een frisse duik.
Afstand: 15 km (5 – 6 uur), eerste deel 8 km: stijgen 259m en dalen 724m, tweede deel 7 km: stijgen 380m en dalen 500m, overnachting in La Alberca.

Dag 4 La Alberca – Mogarraz
Langs de flanken van de Sierra, met zicht op de toppen van de Candelario en Gredos bergketens die tot ver in het voorjaar met sneeuw bedekt zijn, lopen we van La Alberca naar het lager gelegen Herquijuela. Een watermolen, moestuinen en fruitbomen kondigen het dorp aan. De kersenboomgaarden in de vallei tooien het landschap in het voorjaar met een witte gloed. We lopen afwisselend door bossen, langs akkers en weides, bij Cepeda passeren we een middeleeuwse brug en een Romeinse bron. Tot slot klimmen we uit het dal omhoog over een oud pad naar Mogarraz.
Afstand: 19 kilometer (6 – 7 uur), stijgen 800m en dalen 1100m, overnachting in Mogarraz.

Dag 5 Mogarraz – Miranda del Castañar
Na een nadere kennismaking met Mogarraz verlaten we het dorp en komen via een omtrekkende beweging langs Monforte, waar we tijdens het middaguur een speld kunnen horen vallen. De route volgt oude, ommuurde paden, langs hellingen en passeert verscheidene beken. Miranda ligt in de verte op een heuveltop te glinsteren in de middagzon. We passeren de rivier aan de voet van de heuvel, slaan een oud pad in dat steil omhoog slingert en komen uit bij een poort in de vestingmuur. De middeleeuwse stad met zijn smalle straten, stegen en poorten doet ’s avonds, met het spaarzame licht van de lantaarns, sprookjesachtig aan.
Afstand: 16 km (5 - 6 uur), eerste deel  5 km: stijgen 330m en dalen 385m, tweede deel 11 km: stijgen 267m en dalen 397m, overnachting in Miranda del Castañar.

Dag 6 Miranda del Castañar – San Martin
Miranda is een plaats met een rijke geschiedenis en een interessant erfgoed. We vervolgen de route naar Villanueva del Conde. Daarna belanden we rond het middaguur in Sequeros, alweer zo’n verrassend mooi dorp. De tapas in de lokale bar aan het plein zien er erg verleidelijk uit.
San Martin is puur en authentiek, misschien wel het mooiste dorp van de Sierra. Op het hoogste punt staat het kasteel, dat waakt over het dal, met in de schaduw van de muren een heuse arena.
Afstand: 12 km (4 – 5 uur), stijgen 740m en dalen 525m,  overnachting in San Martin del Castañar.

Dag 7 Peña de Francia – San Martin
Transfer naar de top van de pelgrimsberg Peña de Francia op 1727 m hoogte. Al eeuwen komen pelgrims langs de steile rots omhoog, sommigen het laatste stuk over de Via Crucis (kruisweg) op hun knieën, om het heiligdom te bezoeken. We dalen over oude paden, terwijl ons oog valt op een steenbok met een jong die liggen te zonnen op een uitstekende rotspunt. In de vallei van de Rio de Francia wordt onze blik gevangen door groene kastanjes met dikke, harige vruchten. Door een open heidelandschap, bezaaid met rotsen, lopen we terug naar het bekoorlijke San Martin, dat vredig ligt te dommelen in goudgeel strijklicht.
Afstand: 18 km (6 -7 uur), stijgen 395m en dalen 1265m, overnachting in San Martin del Castañar.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt.

Klik hier om naar de kaart te gaan.