1. Cap de Creus, kustpad op Catalaans schiereiland
  2. 8-daagse wandelvakantie Spanje, regio Catalonië
  3. trektocht met bagage­vervoer, niveau 2, deels halfpension, vanaf € 710

Route

Dag 1 Start in Sant Pere Pescador
Het dorpje ligt in de vlakte van de Fluvià rivier en grenst aan het beschermde natuurpark Aiquamolls d’Empordà, een moerasachtig overstromingsgebied en één van de belangrijkste ‘wetlands’ van Catalonië. We overnachten in een landelijke casa rural aan de rand van het park, de ideale plek om ons in alle rust voor te bereiden op wat komen gaat.
Overnachting in Sant Pere Pescador.

Dag 2 Sant Pere Pescador – Castelló
De route loopt door het natuurpark Aiguamolls d’Empordà , waar we een grote verscheidenheid aan vogels kunnen observeren. Wie geluk heeft, ziet misschien de imposante verschijning van de visarend. Verderop volgen we geruime tijd een wandelpad langs de rivier de Muga, dat ons naar het dorp Castelló d’Empuries brengt. Dit middeleeuwse plaatsje was ooit een machtig religieus en politiek centrum en dat is nog steeds goed te zien aan de vele monumentale gebouwen.
Afstand: 16 km (5 uur), stijgen 80m en dalen 70m, overnachting in Castelló d’Empuries.

Dag 3 Roses – Cadaqués
Korte transfer van Castelló d’Empuries naar de vissershaven van Roses. Al snel komen we op het kustpad. Door de beschermde ligging van Roses aan de zuidkant van het schiereiland is de begroeiing met subtropische planten en struiken hier uitbundig. We ronden de kaap Punta Falconera en laten Roses achter ons. Na het strand van Cala Joncols beginnen we aan de klim naar de Puig d’en Manyana. Daarna dalen we naar Cadaqués en lopen we langs de baai van het witte vissersplaatsje naar ons hotel. Afstand: 19 km (6 – 7 uur), stijgen 860m en dalen 850m, overnachting in Cadaqués.

Dag 4 Wandelen in en rond Cadaqués
Een rustdag in Cadaqués die ieder naar eigen wens kan invullen. Door het dorp struinen, op een terras wat drinken, zwemmen of een boek lezen. Wie wil wandelen kan kiezen uit twee wandelingen: een wandeling naar de uiterste punt van de kruizenkaap, waar je kunt lunchen in de vuurtoren, of een kortere wandeling naar de baai van Cala Nans. De wandeling naar de punt komt langs het voormalige huis van Salvador Dalí in Port Lligat, waar tegenwoordig een museum is gevestigd. Afstand: 11 kilometer (3 – 4 uur) of 6 km (2 uur), overnachting in Cadaqués.

Dag 5 Cadaqués – Port de la Selva
We klimmen uit de baai van Cadaqués en zien de witte hooggelegen dorpskerk langzaam kleiner worden en achter ons verdwijnen. We lopen over oude paden met muren van gestapelde leisteen. Na de ruïnes van Mass Vell lopen we een weelderige groene oase binnen bij de bedevaartskapel van Sant Baldiri, een romaans monument. Over de ‘cami de Sant Baldiri’ dalen we af naar Port de la Selva, prachtig gelegen aan een van de mooiste baaien van de kaap. Afstand: 14 km (5 uur), stijgen 560m en dalen 560m, overnachting in Port de la Selva.

Dag 6 Port de la Selva – Sant Pere de Rhodes
Vandaag geen kust, maar een stevige wandeling bergopwaarts naar het hoogste punt van het schiereiland, het kasteel van San Salvador op 660 m, en het daaronder gelegen vroeg middeleeuwse klooster van Sant Pere de Rhodes. Er zijn twee routes uitgezet: een gemiddelde en een zware variant. Het is flink stijgen, maar eenmaal boven is de beloning groot: de uitzichten zijn spectaculair. En uiteraard kunnen we het imposante klooster bezoeken, één van de belangrijkste Romaanse bouwwerken van Catalonië. Afstand: 12 km (4 - 5 uur), stijgen 625m en dalen 625m of 15 km (5 – 6 uur), stijgen 810m en dalen 810m, overnachting in Port de la Selva.

Dag 7 Port de la Selva - Colera
We vervolgen de route langs de kust via het dorpje Llançá naar Colera. We  passeren kleine baaien en stranden en werpen nog een laatste blik op de kustlijn van het  schiereiland Cap de Creus tot aan de uiterste punt van de Kaap.
Afstand: 10 km (3 – 4 uur) of 15 km (5 - 6 uur), stijgen 370m en dalen 360m, overnachting in Figueres.
Na afloop van de wandeling reist u met de trein van Llançà of Colera naar Figueres, waar u de tocht kunt afsluiten met een bezoek aan het Salvador Dalí museum.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt.

Klik hier om naar de kaart te gaan.