1. Serra da Estrela, uitdagend en authentiek berggebied
  2. 8-daagse wandelvakantie Portugal, provincie Beira Alta
  3. trektocht met bagagevervoer, niveau 2, halfpension, vanaf € 650

Route

Dag 1 Aankomst in Gouveia/Melo
Transfer van het station van Mangualde naar de accommodatie in het nabij Gouveia gelegen dorpje Melo aan de voet van de Serra. Overnachting in Gouveia/Melo.

Dag 2 Linhares - Folgosinho
Korte transfer naar Linhares, een van de “aldeias historicas” (historische dorpen), die met subsidie van de Europese Unie zijn gerestaureerd en hun traditionele karakter en architectuur hebben behouden. We verlaten Linhares over een oude Romeinse weg van zware kasseien. De weg slingert langs de flanken van de Serra door een fraai cultuurlandschap met terrassen, bergbeken en bossen. Vanaf de hellingen hebben we fraaie uitzichten op het dal van de Rio Mondego, die met een grote slinger in de richting van de Atlantische oceaan stroomt. Folgosinho is beslist geen openluchtmuseum, maar een authentiek plattelandsdorp waar het leven van alledag zijn gang gaat.
Afstand: 12 km (3 - 4 uur), overnachting in Folgosinho

Dag 3 Rondwandeling Folgosinho
We maken een rondwandeling in de omgeving van Folgosinho over verharde Romeinse wegen en eeuwenoude paden. In de middag struinen we door Folgosinho, door de straatjes en over de pleintjes en naar de ruïne van het voormalige kasteel. Het dorp staat wijd en zijd bekend om de fameuze plattelandskeuken van O Albertino, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op de stadse Portugezen. Op zon- en feestdagen komen zij hier naartoe om zich te goed te doen aan de boerengerechten, de ambachtelijke worsten en de ‘queijo da serra’, de overheerlijke schapenkaas. Afstand: 12 km (3 - 4 uur), overnachting in Folgosinho

Dag 4 Folgosinho – Manteigas
Het pad gaat omhoog naar de bergpas van Folgosinho op ongeveer 1.300 m. We steken over van noord naar zuid over de hooggelegen delen van de Serra en komen in het dal van de Rio Mondego bij Covão do Ponte. Vanaf het Cruz das Jogadas beginnen we aan de afdaling langs dichtbeboste hellingen met tamme kastanjes, eiken en dennen naar het in de diepte liggende dorp Manteigas, waar we verblijven in een statige Portugese solar, een oud landhuis met prachtig ingerichte kamers, een uitnodigende salon met open haard, antiek meubilair en een weelderige tuin met zwembad. Afstand: 19 km (6- 7 uur), overnachting in Manteigas

Dag 5 Covão d’Ametade – Manteigas
Achter de hoogvlakte van St. Antonio rijzen de imposante pieken van de Serra omhoog. Na luttele kilometers begint de klim naar het natuurlijke amfitheater Covão d’Ametade, een magische plek die een onuitwisbare indruk achterlaat. Hier ontspringt de Zêzere rivier, die we verder volgen door het nauwe, kaarsrechte gletsjerdal terug naar Manteigas.
Afstand: 15 km (5 - 6 uur), overnachting in Manteigas

Dag 6 Torre – Loriga
Op de top van de Torre, de hoogste berg van Portugal (1.991 m), openen zich weidse panorama’s op het omringende land, de Atlantische oceaan, het nationale park Peneda – Gerês in het noorden en de Spaanse hoogvlakte in het oosten. Via het idyllische gletsjerdal Covão do Meio dalen we af door een indrukwekkend ravijn naar het bergdorpje Loriga. We steken de weg over en lopen bar O Vicente binnen, waar we na een verfrissend drankje onze kamers opzoeken.
Afstand: 12 km (4 – 5 uur), overnachting in Loriga

Dag 7 Loriga – Cabeça – Loriga
De wandeling voert door het schilderachtige terrassenlandschap in de omgeving van Loriga, waar boeren eeuwenlang hebben gezwoegd om de akkers te beschermen tegen erosie. Op de akkers wordt maïs verbouwd voor het befaamde Pão de Loriga, dat tegenwoordig ook in de steden gretig aftrek vindt. Hoog langs de flank van het dal lopen we langs een irrigatiekanaal naar het dorpje Cabeça. Een boer weidt zijn geiten en vraagt of hij de wandelaars kan verblijden met een ‘chopito’.
Afstand: 15 km (4 - 5 uur), overnachting in Loriga

Dag 8 Terugreis
Ontbijt en terugreis.

Klik hier om naar de kaart te gaan.