1. Peneda-Gerês, de wandelparel van het noorden
  2. 9-daagse wandelvakantie Portugal, provincie Minho
  3. trektocht met bagagevervoer, niveau 2, halfpension, vanaf € 585

Route

Dag 1 Aankomst in Vila do Gerês
Vila do Gerês ligt in het hart van het oostelijke deel van het nationale park en is vooral bekend als kuuroord en spa dankzij de aanwezigheid van de vele natuurlijke bronnen. De thermale baden stammen uit het begin van de vorige eeuw en bieden de bezoeker een keur aan ontspannende behandelingen en massages. Het comfortabele hotel ligt aan de rand van het dorp met zicht op de omliggende bergen en het trechtervormige dal van de rio Gerês. Na een traditionele Portugese maaltijd is het heerlijk genieten van een glaasje port of ‘aquardente’. Overnachting in Vila do Gerês.

Dag 2 Vila do Gerês – Vila do Gerês
Een rustige aanloop met een rondwandeling in het fascinerende granietlandschap van het Gerês gebergte. Het eerst deel gaat stevig bergopwaarts; we stijgen langs de beboste hellingen en komen op een sprookjesachtig plateau bezaaid met granieten rotsformaties, die de meest bizarre vormen hebben aangenomen. Van oudsher werd op deze hoogvlakte het vee geweid en langs de route komen we verscheidene kralen tegen. Ter hoogte van Pedra Bela kunnen we genieten van de fenomenale uitzichten op het stuwmeer van de Caniçada dam en de grenspas Portela do Homem, de toegangspoort naar Spanje. Afstand: 12 km (4 uur), stijgen 655m en dalen 655m, overnachting in Vila do Gerês.

Dag 3 Vila do Gerês – Campo do Gerês
We klimmen uit het dal van Gerês langs de hellingen omhoog naar de Fraga Negra en vervolgen daarna onze weg verder bergopwaarts naar de ‘planalto’. Deze steken we over om koers te zetten naar de prehistorische nederzetting ‘Cidade de Calcedonia’, een intrigerende natuurlijke vesting, hoog in de bergen, verborgen in een kloof tussen reusachtige granietblokken. We dalen af naar Campo do Gerês en komen langs het bezoekerscentrum van het nationale park, waar een permanente tentoonstelling is ingericht over de ‘Geira’, de Romeinse weg, die we later tijdens onze reis gaan volgen. Afstand: 16 km (5 – 6 uur),  stijgen 900m en dalen 630m, overnachting in Campo do Gerês.

Dag 4 Cortinhas – Brufe - Campo do Gerês
Na een korte  transfer  belanden we in het mooie dorpje Cortinhas. Over ommuurde, tijdloze paden lopen we onder op palen gebouwde graanschuren ( ‘espigueiros’) door, langs akkers met maïs en grasland met grote, lichtbruine koeien, die door in het zwart geklede vrouwen worden geweid. We vervolgen de route  naar Brufe en dalen daarna af naar het dal van de Rio Homem. Hier passeren we de oude Romeinse brug, waarna we in Carvalheira aankomen. In het lokale café komen we bij van de inspanning en hoeft de oplettende buitenstaander zich geen moment te vervelen. Via de op een heuveltop gelegen bedevaartskapel van Bom Jesus en het dorpje Paredes keren we terug naar Campo do Gerês.  Afstand: 16 km (5 - 6 uur), stijgen 510m en dalen 630m, overnachting in Campo do Gerês.

Dag 5 St. Isabel do Monte – Campo do Gerês
Transfer naar het hooggelegen St. Isabel do Monte, een verzameling kleine boerengehuchten ver weg van de bewoonde wereld, waar het traditionele boerenbestaan nog nauwelijks veranderd is. We lopen op het dak van de Serra en zien aan de horizon de contouren van Braga. We passeren Rebordochão, waar de tijd heeft stil gestaan. Het kerkje van Campos Abades ligt als een veilige haven in het weidse landschap. In Seara worden we begroet door een groep knorrende varkens die de straten onveilig maken. We lopen over de eenzame hoogvlakte met aan alle kanten prachtige vergezichten en dalen af naar Covide. Afstand: 16 km (5 – 6 uur), stijgen 520m en dalen 620m, overnachting in Campo do Gerês.

Dag 6 Campo do Gerês – Lobios/Spanje
We verlaten Campo do Gerês over de Geira, de Romeinse weg die we in noordelijke richting volgen naar de Spaanse grens. Het pad doorkruist een beschermd bosgebied met bijzondere eiken alvorens bij de bergpas Portela do Homem uit te komen. Hier steken we de grens over naar Spanje en beginnen aan de afdaling naar Baños, waar de vermoeide wandelaar kan bijkomen in de warmwaterbronnen. Het gastverblijf in Lobios was ooit een tolhuis en ontmoetingsplek waar lokale markten werden gehouden.
Afstand: 17 km (5 – 6 uur) of 24 km (7 – 8 uur), stijgen 560m en dalen 840m, overnachting in Lobios (Spanje).

Dag 7 Rustdag Lobios/Spanje
Rustdag die geheel naar eigen wens kan worden ingevuld. Mogelijkheid om een korte rondwandeling (8 km) te maken in de omgeving,  het dorp Lobios te bezoeken of de thermale baden van Baños.
Overnachting in Lobios (Spanje).

Dag 8 Covide – Souto
Voorbij Covide pakken we opnieuw de Geira op; dit keer in westelijke richting naar het voormalige Bragara Augusta. De Romeinse weg volgt keurig de natuurlijke rondingen van de heuvels zonder al te grote hoogteverschillen en ligt perfect ingebed in het landschap. We passeren verscheidene mijlpalen en de kapel van St. Sebastião. Verderop verlaten we de Geira en dalen we af naar onze laatste pleisterplaats. Afstand:  20 km (6 - 7 uur), stijgen 510m en dalen 750m,  overnachting in Souto.

Dag 9 Terugreis
Ontbijt en terugreis

Klik hier om naar de kaart te gaan.