1. Peneda-Gerês, de wandelparel van het noorden
  2. 9-daagse wandelvakantie Portugal, provincie Minho
  3. trektocht met bagagevervoer, niveau 2, halfpension, vanaf € 585
  • Schitterend berggebied bezaaid met woeste granietbergen
  • Weidse hoogvlaktes, imposante rivierdalen en fraaie terrassen
  • Rijk cultuurlandschap met graanschuren, ommuurde wandelpaden en watermolens
  • Wandelen over 2000 jaar oude Romeinse weg

In het groene noorden van Portugal ligt tegen de Spaanse grens het nationale park Peneda-Gerês. De natuur laat zich hier van haar mooiste en meest veelzijdige kanten zien: woeste bergen bezaaid met graniet, weidse hoogvlaktes en imposante rivierdalen. Minstens zo mooi is het uitzonderlijk rijke cultuurlandschap dat in het park te bewonderen is. Door de eeuwen heen hebben de bewoners een onvermoeibare strijd geleverd met de natuur en het landschap gemaakt tot wat het nu is. Overal zijn de sporen daarvan zichtbaar: de fraaie terrashellingen, de op palen gebouwde graanschuren, de ommuurde wandelpaden, de watermolens, de irrigatiekanalen en de uit natuursteen opgetrokken dorpen. En om het de wandelaar helemaal naar de zin te maken, hebben de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden dwars door de bergen van Gerês een weg aangelegd, de ‘Geira’, waarvan grote stukken bewaard zijn compleet met mijlpalen en inscripties. Al lopend over de ingesleten karrensporen voelt de wandelaar 2000 jaar geschiedenis onder zijn schoenen wegglijden.

De wandelreis in een notendop
 
Type reis:
Individuele trektocht met bagage­vervoer.
Dagen:
9 (acht nachten).
Wanneer:
1 april - 15 juni,1 september - 31 oktober.
Niveau:
2, lengte wandelingen 12 tot 24 km. Stijgen tot 900m en dalen tot 840m.
Klimaat:
het noordwesten heeft een gematigd maritiem klimaat met een koeler voor- en najaar dan elders in Portugal en aangenaam warme zomers. In de zomermaanden is het overwegend droog, de meeste regen valt van oktober tot mei.
Terrein:
middelgebergte tot 1500 meter, granietbergen, weidse hoogvlaktes met heide, rivierdalen, beekjes  en stuwmeren, akkers, grasweiden en bossen met eiken, kastanjes en aardbeibomen.
Accommodatie:
familiehotel, landelijke accommodaties (casas rurales) en oud landgoed (quinta), in comfortabele kamers met bad/douche en wc.
Maaltijden:
8 x ontbijt, 8 x diner.

Wilt u meer weten over hoe een trektocht werkt of over het wandelniveau, ga dan naar Uitleg en vragen.