1. Alto Alentejo, witte vestingstadjes op heuveltoppen
  2. 8-daagse wandelvakantie Portugal, provincie Alto Alentejo
  3. standplaatsreis met eigen auto of huurauto, niveau 1, logies en ontbijt, vanaf € 475

Wandelingen

Smokkelpaden langs de grens met Spanje
Rondwandeling vanuit het dorpje Galegos in een sprookjesachtig landschap gedomineerd door granietbergen. Er zijn grote steeneiken, kurkeiken, tamme kastanjes en olijfbomen, en een grote soortenrijkdom aan vogels. De eeuwenoude verharde paden zijn omringd door muurtjes met gestapelde stenen. De paden in dit gebied waren nog niet zo lang geleden het domein van smokkelaars, die met de illegale grenshandel meer konden verdienen dan met het bewerken van het schrale land. Afstand: 12 km (3 – 4 uur)

De tolweg naar het adelaarsnest Marvão
Rondwandeling in de omgeving van de op een heuveltop gelegen kasteelburcht van Marvão. Over tijdloze paden lopen we naar het plaatsje Escusa. In het dal van de Rio Sever ligt het gehucht Portagem, Portugees voor tol. Hier bevinden zich een oude middeleeuwse brug en een versterkte toren, waar vroeger tol werd geheven. Over de oude tolweg, die al in de Romeinse tijd in gebruik was, gaan we omhoog terug naar het adelaarsnest Marvão. Afstand: 11 km (3 – 4 uur).

Karrenspoor van Castelo de Vide naar Carreiras
De rondwandeling naar het plaatsje Carreiras gaat over het oude, met keien bestrate karrenspoor dat van Castelo de Vide via Carreiras naar Portalegre liep. Het spoor loopt langs de flank van het São Mamede gebergte door een open landschap met fraaie panorama's over de weidse Alentejaanse vlakte. Het charmante provinciestadje Castelo de Vide heeft een rijke geschiedenis en een van de best bewaarde Joodse wijken van Portugal. Midden in de ‘judiaria’ ligt de 13de eeuwse synagoge. Afstand: 12 km (3 – 4 uur).

Stadswandeling  Elvas
Elvas was het belangrijkste fort langs de Portugese grens en kreeg daarom de naam “Rainha da Fronteira” (Koningin van de Grens). De wandeling verkent niet alleen het militaire erfgoed, maar komt ook langs een groot aantal kerken en kloosters, publieke gebouwen en pleinen. Afstand: 3 km (1 – 2 uur).

Monsaraz en de vallei van de Guadiana
Wandeling door het kleinschalige cultuurlandschap rond Monsaraz, dat wordt gekenmerkt door een lappendeken van akkers, moestuinen, fruitbomen en olijf- en wijngaarden. De route loopt deels over oude karrensporen en verharde paden, die vroeger toegang verschaften tot de burcht. Het dorpje zelf is ook zeer de moeite waard om verder te verkennen. Opvallend is de mini-arena op de binnenplaats van het kasteel. Vanaf de vestingmuren openen zich prachtige vergezichten over de vallei van de Guadiana, waar sinds de afsluiting van de Alqueva stuwdam steeds grotere oppervlakten met water bedekt zijn en op den duur het grootste stuwmeer van Europa gaat ontstaan. Afstand: 12 km (3 – 4 uur).

Stadswandeling Evora, parel van de Alentejo
Op een heuvel boven de weidse vlakte van de Alentejo ligt het volledig ommuurde Evora, hoofdstad en parel van de Alentejo. Unesco riep Evora in 1986 uit tot Werelderfgoed als “Best bewaarde stad uit Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en specerijenhandel”. Afstand: 3,5 km (1 – 2 uur).

Het natuurpark en kasteel van Noudar
Het natuurpark van Noudar ligt in een van de laatste onontdekte uithoeken van Portugal ten noorden van het plaatsje Barrancos. Door de excentrische ligging tegen de Spaanse grens en de ontoegankelijkheid van het gebied is het lang afgesloten gebleven van de buitenwereld en kon de traditionele plattelandssamenleving voortbestaan. Het landschap is heuvelachtig en wordt doorsneden door twee meanderende rivieren: de Murtega en de Ardila. De natuurlijke habitat is bijzonder rijk aan soorten planten en dieren. Een belangrijke culturele bezienswaardigheid is het kasteel, prachtig gelegen op een strategische plek tussen de beide rivieren. De sleutelbewaarder verschaft toegang tot het kasteel en leidt bezoekers rond. Afstand: 11 km (3 – 4 uur).

Rondwandeling Alandroal
De wandeling voert door het ommeland van Alandroal over oude, ommuurde paden langs moestuinen, fruitbomen en olijfgaarden.  Een stelsel van irrigatiekanalen en watergoten (“giros”) bracht water naar het land. Langs de route liggen ook verscheidene oude boerderijen (“montes”) en landhuizen (“quintas”), sommige in vervallen staat.  Afstand: 4,5 km (1 uur en 30 minuten).

De marmergroeve van Bencatel
Wandeling door het bizarre landschap in de omgeving van het dorp Bencatel waar marmer aan de oppervlakte komt. De route gaat langs de groeven waar  marmer gedolven wordt en komt weer terug in het dorp waar niet alleen de raam- en deurkozijnen maar zelfs de stoepranden van marmer zijn.  Afstand: 8 km (2 uur en 30 minuten).

Klik hier om naar de kaart te gaan.